IE Warning
YOUR BROWSER IS OUT OF DATE!

This website uses the latest web technologies so it requires an up-to-date, fast browser!
Please try Firefox or Chrome!
Back to top
 
 

POVESTEA CELOR 16 CIOBĂNAȘI

ȘI AȘA A ÎNCEPUT TOTUL...

44485485

A fost odată un tărâm binecuvântat în care trăiau, după legi nescrise de secole, printre alte sute de frați oieri, 16 ciobănași mândri cum alții n-au mai fost.

 

Cântecul fluierului și al cavalului, clopotele mioarelor, mieii zburdalnici și ciobanii falnici, băcițele pricepute ca nimeni altele, toate astea și alte cele, făceau din Mărginimea Sibiului un loc de basm, desprins total din iureșul modern al vieții de român și încadrat perfect într-un tablou cum doar Dumnezeu putea crea.

 

Aici, în Mărginime, alături de mioarele lor, ei dădeau viață văilor și munților. După rețete învățate de sute de ani de la strămoși, ciobănașii noștri scoteau ce era mai bun și sănătos din lapte, creând astfel bunătățile de la stână.

 

Turmele s-au tot mărit, iar grijile că nu vor mai avea unde să le pască s-au înmulțit, așa că ciobănașii și-au luat inima-n dinți și au purces către Criș, astfel că vara, munții Sibiului erau animați de păstorii și oile noastre, pe când iarna, când vremea era mai puțin prietenoasă, podișul blând al Crișurilor era casa lor și tăul mioarelor.

 

Dragostea pentru pământul adoptiv a fost atât de mare încât s-au sfătuit să se stabilească cu toții aici, în Țara Crișurilor, și să-și unească forțele și turmele în prima frăție a ciobanilor. Și așa s-a născut, la Socodor – Arad, în anul 2004, prima și singura fabrică a crescătorilor de ovine din România. Din acest loc ies acum bunătăți cum n-are nime, tradiție din Mărginime.

 

Ca oricare altă poveste de la munte, și a noastră păstrează la loc de cinste imaginea frumoaselor băcițe. Cu al lor farmec pueril, micuțele eroine îngrijesc îndeaproape de gustul și calitatea brânzeturilor, punându-și astfel amprenta pe fiecare produs.